alove-logo
0
0 €
  • Domov
  • Sprievodca výberom diamantom

Sprievodca výberom diamantom

07. 08. 2023

Nie je diamant ako diamant.

Sprievodca výberom diamantom

Rozhodli ste sa obdarovať vašu milovanú osobu diamantovým šperkom a neviete si rady s výberom vhodného diamantu? Či už ide o zásnubný prsteň, diamantové náušnice alebo luxusný náhrdelník, ukážeme vám, na čo sa pred samotným nákupom zamerať.

Nie je diamant ako diamant. Kvalita každého z nich je odborníkmi posudzovaná pomocou štyroch dôležitých kritérií - hmotnosť (carat), farba (color), čistota (clarity) a výbrus (cut).

 

Hmotnost (Carat)

Hmotnosť diamantov udávaná v karátoch (1 karát = 0,2 g) je jednou z najdôležitejších vlastností, ktoré rozhodujú o jeho cene. Zďaleka však nie jedinou: dva rovnako veľké diamanty sa môžu svojou cenou výrazne líšiť, ak majú rozdielnu kvalitu čistoty, farby a výbrusu. Menší, ale kvalitnejší kameň tak môže byť drahší, ako väčší diamant s výraznými nedostatkami.

 

 

Farba (Color)

Farba sa hodnotí porovnaním so vzorovými kameňmi pod štandardizovaným umelým svetlom, ktoré je rovnaké ako denné svetlo na severnej pologuli. Pri bielych diamantoch je za dokonalý považovaný diamant bezfarebný. Práve ten totiž dokáže najlepšie rozkladať dopadajúce svetlo a vytvárať dúhové záblesky nazývané oheň. Väčšina prírodných diamantov však obsahuje zafarbenie, spôsobené drobnými nečistotami vo vnútri kameňa.

 

 

D prvotriedne biely +
E prvotriedne biely
F veľmi biely +
G veľmi biely
H biely
I J jemne tónovaný biely
K L tónovaný biely
M N-O P-R S-Z jemne žltkastý – takmer žltý

 

Čistota (Clarity)

Len veľmi vzácne sa vyskytne dokonalý diamant. Takmer všetky diamanty obsahujú drobné kazy a nedokonalosti – napríklad mikroskopické škrabance či stopový výskyt iných minerálov. Diamant sa nazýva „bezchybný“, ak po preskúmaní skúseným odborníkom neobsahuje pri desaťnásobnom zväčšení pod lupou žiadne vnútorné „nečistoty“, tzv. inklúzie. Ďalšie stupne čistoty sú určené veľkosťou, polohou, jasom a počtom interných prvkov. Externé charakteristiky a štrukturálne javy sa môžu zmieniť medzi „identifikačnými znakmi“ alebo v „komentároch“. Stupne kvality na stupnici (označenej písmenom p ako piqué) označujú chyby, ktoré môžu byť viditeľné iba okom skúseného znalca.

 

 

VS1, VS2 - VERY SLIGHTLY INCLUDED
Kazy nie sú viditeľné voľným okom.

SI1, SI2, SI3 - SLIGHTLY INCLUDED
Kazy sú viditeľné pri desaťnásobnom zväčšení a výnimočne môžu byť viditeľné aj voľným okom.
Diamant prijateľnej kvality.

I1, I2 (P1, P2) - INCLUDED (PIQUÉ)
Kazy, ktoré môžu byť viditeľné voľným okom skúseného znalca. Diamant horšej kvality.

 

 

Výbrus (Cut)

Prečo je výbrus tak dôležitý? Práve na ňom totiž záleží, ako bude diamant odrážať svetlo. Čím lepší výbrus, tým viac sa diamant trblieta. Dokonale vybrúsený diamant sa trblieta celý; navyše uňho môžeme pozorovať dúhové záblesky nazývané oheň, ktoré vznikajú vzájomným odrážaním svetla jednotlivými plôškami. Oproti tomu je nekvalitne vybrúsený kameň kalný, sklovitý, objavujú sa na ňom miesta, ktoré vyzerajú tmavšie, pretože neodrážajú svetlo.

 

 

Na certifikáte ALOve je popis výbrusu rozdelený na samostatný popis proporcií (uhly strán a proporcionálne vzťahy medzi jednotlivými časťami kameňa) a povrchové úpravy. Popis výbrusu sa zaoberá hlavne odchýlkami symetrie a umiestnením vybrúsených plôch.

 

Tvar

Niekoľko bežných tvarov diamantov:

 

Marketing